Meniu


→ Acasa
→ Despre
→ Articole
→ Informatii
→ Stiri
→ Portofoliu
→ Contact


Rezumate


Stereotipurile fetelor fata de baieti si invers la clasa a Va au fost totdeauna un subiect de controversa, tot mai intalnit in zilele noastre. Pentru a face descoperiri in acest sens am fost personal sa vad diferentele care apar intre elevii si am fost la clasa a V-a D, la Scoala Anton Pann din Ramnicu Valcea

Stereotipuri


Stereotipurile fetelor fata de baieti si invers la clasa a Va au fost totdeauna un subiect de controversa, tot mai intalnit in zilele noastre. Pentru a face descoperiri in acest sens am fost personal sa vad diferentele care apar intre elevii si am fost la clasa a V-a D, la Scoala Anton Pann din Ramnicu Valcea. Am analizat cu atentie clasa si am observat ca in acesta perioada se manifesta o preferinta pentru copii. In mod firesc, copiii se tachineaza, sunt agresivi, isi pun porecle, relatiile dintre ei sunt scurte, cele doua sunt distante, iar fetele se plang de agresivitatea baietilor, dar apreciaza forta acestora. Baietii se plang de incapacitatea fetelor de a lua parte la jocurile lor, dar apreciaza anumite calitati ale acestora precum calmul, capacitatea de a rezolva ori evita un conflict. Fetele valorizeaza profunzimea unei prietenii, iar baietii numarul acestora desi fetele utilizeaza limbajul intr-o masura mult mai mare decat baietii. Am observat, de asemenea, ca in procesul de invatare fetele verbalizeaza adesea, fapt ce-mi aduce aminte de mine cand eram la acea varsta, in timp ce baietii lucreaza mai mult in liniste sau folosesc simbolistica. De asemenea, fetele prefera informatia conceptualizata, in limbajul modern, cotidian si acorda mare atentie detaliilor. Baietii, din contra, afirma ca prefera un limbaj mai codificat, specializat si ignora detaliile. Ei cauta argumente logice si evidente clare in conversatii sau in prezentarea de informati.

Drept este insa ca invatarea cooperativa este benefica pentru copii, insa pentru fete este mult mai usor sa realizeze sarcinile de invatare in grup si sa beneficieze in urma lor intrucat performanta baietilor in grup depinde de pozitia lor in ierarhia grupului. Baietii, atunci cand invata, spun ca utilizeaza mai mult spatiu fizic in comparatie cu fetele. Fetele, in general, nu prezinta necesitatea de a se misca atunci cand invata, in schimb, pe baieti miscarea ii ajuta nu doar din punct de vedere al managementului comportamentului impulsiv. De asemena, am aflat ca baietii prefera textele simbolice, diagramele si graficele, in timp ce fetele prefera textul scris, dar atat fetele cat si baietii prefera imaginile, insa doar baietii le folosesc in invatare. Baietii au dezvoltate mai mult rationamentele deductive si utilizeaza in mod frecvent un principiu general pe care il aplica la cazuri individuale, fapt demonstrat si de studii, in vreme ce fetele au mai dezvoltat un tip de gandire inductiv, adaugand din ce in ce mai mult bazei lor de conceptualizare.

Eu cred ca aparitia antagonismului intre poate fi diminat prin stimularea constientizarii de catre elevi a diferentelor dinte fete si baieti. Prin exemple clare date de profesori ale calitatilor fiecarei parti si explicatiile neceasre a faptului ca sunt diferiti, dar fiecare au puncte forte si minusuri asa incat, doar impreuna, fiecare avand felul lui de a fi, formeaza membrii societatii si sunt direct raspunzatori de aceasta. O alta masura este sprijinirea contactelor directe intre copii, chiar daca acestia se plang de agresivitatea ori sensibilitatea celorlalti, de felul si de capacitatea invatarii, etc. Cred ca in acest fel si alte metode asemanatoare, copiii isi pot depasii stereotipurile ori le pot reduce. Copiii trebuie sa inteleaga si sa accepte diferentele dintre ei, sa stabileasca relatii pozitive si negative, sa rezolve conflictele pe cale pasnica, sa-si asume responsabilitatea actelor proprii. In opinia mea, toate tehnicile de reducere enumerate pot fi aplicate la clasa a V-a D a Scolii Generale Anton Pann din Ramnicu Valcea, clasa la care am facut acest experiment.